Kleine tentoonstelling met werk van Hub Levigne

24 juni 2017

In diverse Nederlandse musea zie je werken van de in Meerssen geboren kunstenaar Hub Levigne (1905-1989). Tot en met 24 september 2017 is in het Limburgs Museum een kleine tentoonstelling over zijn werk te zien.

Hub Levigne schilderde en maakte glas-in-lood, maar we kennen hem vooral als de belangrijkste Limburgse graficus van de twintigste eeuw. Bij grafiekkunst kan de kunstenaar met allerlei druktechnieken meerdere afdrukken van één werk maken. In de kleine tentoonstelling zie je bijvoorbeeld gravures, etsen en houtsnedes.

Hub Levigne kreeg aan het Maastrichtse Stadsteekeninstituut les van de bekende Henri Jonas. In 1928 vertrok hij naar de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Vijf jaar later won hij de zilveren medaille van de Prix de Rome, een belangrijke prijs voor jonge kunstenaars. Daarna kwam hij terug naar Limburg, waar hij in 1950 als hoogleraar de nieuwe afdeling grafiek aan de Jan van Eyckacademie ging leiden. Tot aan zijn pensioen in 1972 heeft Levigne tientallen jonge kuntstenaars opgeleid. Hij overleed in 1989 in Sittard.

De kunst die Levigne maakte was breed: van postzegels tot kunst in kerken, maar ook beklemmende, persoonlijke voorstellingen uit de oorlogsjaren. De werken die je in de tentoonstelling ziet, maken deel uit van een respresentatieve verzameling die het Limburgs Museum onlangs kreeg van zoon Rudolf Levigne. Deze schenking is bijzonder, omdat het niet alleen eindproducten bevat. Verschillende proeven van diverse grafische technieken zijn vertegenwoordigd, waardoor de collectie ook een grote educatieve betekenis heeft.

De kleine tentoonstelling over Hub Levigne is onderdeel van De kunst van het verzamelen - 25 jaar Limburgs Museum.