Winnaar Inktspotprijs nu te zien

27 september 2017

De 100 beste politieke spotprenten van het afgelopen jaar zijn vanaf vandaag te zien in de expositie ‘De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2017’.

Het zijn de inzendingen voor de Inktspotprijs 2017, die is gewonnen door het cartoonistencollectief John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, de makers van de strip Fokke & Sukke. Dinsdag werd hun tekening 'Aanslagen' (NRC, 28 juli 2016) als de beste uitgeroepen. De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Jos Collignon voor zijn cartoon ‘Succes voor DENK’ (de Volkskrant, 18 maart 2017) en voor het collectief Gorilla met ‘A typeface voor Donald Trump’ (De Groene Amsterdammer, 7 oktober 2016).

Vier eervolle vermeldingen gaf de jury: voor de tekenaars Joep Bertrams, Tom Janssen, Marijn (Mat Rijnders) en Cortés. 

'Aanslagen' gaat volgens juryvoorzitter Claudia de Breij 'de mening voorbij en laat het doordenken over aan de kijker. De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat'. 

Het ‘vrije woord’ is een van de belangrijkste verworvenheden van de democratie. We mogen zeggen en schrijven wat we denken. Maar we mogen ook tekenen wat we denken: de Inktspotprijs is in die zin een viering van het ‘vrije beeld’. De honderd inzendingen van dit jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op een zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar: Trump, Erdogan, aanslagen en Brexit zijn terugkerende thema’s. Maar die herhaling is een kracht: het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zo veel verschillende vormen verbeeld wordt.

Uiteraard zijn de grote namen aanwezig: behalve de bekroonde tekenaars ook namen als Siegfried Woldhek, Len Munnik en Stefan Verwey. Minstens zo interessant zijn de nieuwe namen die elk jaar weer komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en middel om zaken aan de kaak te stellen. De Nederlandse cultuur van spotprenten blijkt nog altijd springlevend. 

De expositie 'De 100 beste cartoons - Inktspotprijs 2017' is van 27 september tot en met 7 januari te zien.