Hoe versla ik een draak?

5 augustus 2016

Draken hebben nooit bestaan. Toch spelen ze in alle tijden en samenlevingen een rol. Ze behoren tot het werelderfgoed van de menselijke verbeeldingskracht. Als het monster zichzelf nooit over de aarde heeft voortgesleept, vuurspuwend op zoek naar een appetijtelijke prinses voor de lunch, hoe zit het dan met de drakendoders uit talloze sagen en legenden? Zoals bijvoorbeeld Sint-Joris? De koene, jonge ridder die dit jaar weer in het Limburgse Beesel de draak doodt als apotheose van een openlucht theaterspektakel?

In het museum, waar tot en met 18 september aanstaande de familietentoonstelling Draken te zien is, worden drie zomerlezingen georganiseerd waarin deze en andere vragen over het fenomeen draak worden aangesneden. Op zaterdag 20 augustus is Peter Nissen, hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, te gast.

Draken zijn in de christelijke cultuur eeuwenlang de belichaming geweest van het duivelse kwaad en het heidendom. Ze moesten dus een kopje kleiner worden gemaakt. Dit gebeurde door helden en heiligen. Maar ja, wanneer draken nooit hebben bestaan, hoe zit het dan met de verhalen over moedige jongemannen die ze met ware doodsverachting hebben bestreden?

Peter Nissen: “Wanneer mensen draken bestrijden, gaan ze vooral de strijd aan met draken in zichzelf. Met hun eigen angsten. Het overwinnen van een draak is het overwinnen van obstakels die mensen in zichzelf ervaren. Zo leren draken ons dus vooral iets over wie wij zelf zijn.”

Nissen, co-redacteur van de tentoonstellingspublicatie Draken. Beesten van verbeelding, laat u tevens kennismaken met de imaginaire helden en heiligen die de draak hebben overwonnen. Tot slot snijdt hij het onderwerp aan of het wel raadzaam is om een draak te doden.

De interessante lezing vindt plaats in het Museumtheater en begint om 14 uur. Na afloop kunt u de Drakenexpositie bezoeken, die u met gegarandeerd andere ogen zult bekijken. Toegangskaarten voor de lezing zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur aan de museumbalie verkrijgbaar. Plaatsen kunnen ook telefonisch worden gereserveerd: 077 352 21 12.