Filmreeks met vader René en zoon Marijn Poels

21 juli 2015

‘Met films mensen in beweging krijgen.’

In het najaar organiseert het Limburgs Museum een speciaal filmprogramma van vijf voorstellingen met vader René (67, Meerlo) en zoon Marijn Poels (40, Swolgen/Berlijn). Voor de oud-journalist en bevlogen voorzitter van het Wereldpaviljoen in Steyl, was het filmen een – urgente – nevenactiviteit, zijn zoon heeft er zijn beroep en missie van gemaakt, is ook wereldwijd actief en net zo bevlogen. Marijn heeft nooit een meter film van René gezien. Maar beiden zien het maken en uitbrengen van films als een belangrijk medium in processen van democratisering en bewustwording, op lokaal, regionaal én mondiaal vlak. Allebei willen ze met hun films ‘geven’ en mensen in beweging krijgen. Vanuit die opvallende overeenkomst is het idee ontstaan om dit dubbelprogramma op te zetten, dat uit 5 thema’s is samengesteld.

Het programma van de filmvoorstellingen:

• Zaterdag 12 september - Thema: De idealen en drijfveren van vader en zoon Poels
    - Limburg Helpt: Brazilië / Marijn Poels i.o.v. L1 /2009 / 25 min.
    - Tussen Twee Werelden / Ruud Lenssen / 2012 / 33 min.
  • Zondag 27 september - Thema: De eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders in Limburg
    - Twee levens in één hart / Marijn Poels, i.s.m. L1 / 2014 / 40 min.
    - Hier en daar een Marokkaan / KRO-RKK  / Joost Tholens / 1970 / 50 min.
  • Zondag 11 oktober - Thema: Mensen met een missie
    - Retour. De terugkeer van Vacansoleil-DCM wielrenner Wout Poels / Marijn Poels i.s.m. L1 / 2013 / 44 min.
    - Missionaris Louis Verhaag in Kameroen / René Poels / 1981 / ca. 35 min.
  • Zondag 1 november - Thema: Passie voor muziek
    - Het roemruchte Midsummerpopfestival Meerlo, in 1972 en 1973 op super 8 vastgelegd door René Poels. Veel sfeerbeelden en fragmenten van optredens van Alquin, Focus, CCC Inc., Atlantis met Inga Rumpf en Shakin Stevens and the Sunsets.
    - Documentaire van Marijn Poels over de punkrockgroep de Heideroosjes uit Horst
  • Zondag 15 november - Thema: Film als medium in processen van democratisering en bewustwording
    - Noord-Limburg wordt wakker! Een film over het streekplan / René Poels in samenwerking met Stichting Samenlevingsopbouw Noordelijk Limburg / 1976 / 33 min.
    - Pablo / Marijn Poels, 2013 / 38 min.

Alle voorstellingen beginnen om 14:00 uur. Zoveel mogelijk zijn de makers zelf aanwezig. Kaarten voor deze filmvoorstellingen zijn tijdens openingsuren verkrijgbaar aan de balie van het museum.

De films die René Poels vervaardigde op Super 8, zijn in de loop der jaren integraal opgenomen in de collectie van het Limburgs Museum. Dat begon met de opnames van het door Poels mede-opgerichte Midsummer Popfestival in 1972 en 1973, ‘het Woodstock van Noord-Limburg’. De film ‘Twee levens in één hart’ van Marijn Poels i.s.m. L1, over de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders in Limburg, ging in 2014 in het Limburgs Museum in première. In 2015 won de film de NL Award voor beste regionale omroepproducties.

Het Limburgs Museum programmeert de reeks in de Maand van de Geschiedenis die dit jaar als thema draagt Tussen droom en daad, zeer toepasselijk voor de gedeelde ambities van vader en zoon Poels. Het programma bevat een tweetal films van andere makers, die aansluiten bij het onderwerp. Enkele titels waren nooit eerder te zien, en het is sowieso voor het eerst dat de films van René en Marijn in combinatie worden vertoond.