Documentaire over veranderende sinterklaastraditie

16 november 2015

Om het publieke debat positief te stimuleren wordt in het Pakhuis van Sinterklaas een korte documentaire vertoond, die in opdracht van het Limburgs Museum is vervaardigd door Bonte Was. Een oma en twee opa’s blikken terug op Sinterklaas in hun jeugd, de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Er is al enkele jaren commotie rondom het Sinterklaasfeest. Vooral het personage Piet ligt onder vuur. De discussie wordt gevoerd door volwassenen en is gepolariseerd en gepolitiseerd. Het Pakhuis van Sinterklaas is er op de allereerste plaats voor ‘gelovige’ kinderen. Het museum heeft begrip voor de gevoeligheid die leeft bij voor- en tegenstanders als het gaat om de traditie. Dat er verstandig en met argumenten van gedachten wordt gewisseld over dit cultuurhistorisch fenomeen, is positief. Zo worden meningen geventileerd en gehoord en kan een basis ontstaan voor wederzijds begrip en respect.

Tradities evolueren, veranderen mee met nieuwe generaties en nieuwe landgenoten en met veranderende sociale en economische omstandigheden. Vastelaovend, om maar eens de grootste Limburgse traditie te noemen,  werd in de jaren vijftig compleet anders gevierd dan nu. Het feest duurde korter en was soberder wat betreft kostumering, aankleding en consumptiepatroon. Deze aspecten komen aan bod in de documentaire die dit jaar in het Pakhuis van Sinterklaas te zien is. De documentaire sluit af met een open vraag. Hoe zal het Sinterklaasfeest eruit zien als de kinderen die er nu zo van genieten, zelf opa en oma zijn? Anders dan nu, dus.

Tot slot, maar niet op de laatste plaats. Het Limburgs Museum hecht eraan om te benadrukken dat de rol van Piet met zorg wordt gespeeld.  Piet is de begripvolle vertrouweling van de jonge pakhuisbezoekers en de intermediair tussen de kinderen en Sinterklaas. Het geeft geen pas om een karikatuur of lachspiegelversie van Piet te maken. Het huidige Pakhuis van Sinterklaas is een exponent van een traditie. Het kenmerkende aan tradities is dat ze veranderen. Het Sinterklaasfeest uit de naoorlogse jaren was in de kern hetzelfde, maar toch ook heel anders dan het huidige. Wanneer Piet verder evolueert, zal ook het Pakhuis van Sinterklaas er anders uitzien. Als cultuurhistorisch instituut loopt het Limburgs Museum niet voor de troepen uit, maar sluit het - om het zo maar eens te zeggen - aan achter de Sinterklaasstoet.