Deelname aan Canon van Nederland tijdens Limburgse ArcheologieDag 2019

29 mei 2019

Op 15 juni vindt van 10:00 tot 17:00 uur in het Limburgs Museum de Limburgse ArcheologieDag (LAD) plaats. Bijzonder is dat enkele topstukken uit de collectie van het Limburgs Museum die dag officieel worden opgenomen in de Canon van Nederland.

Limburg is dé archeologische streek van het land. Je steekt een schep in de grond en je vindt wat. Zie de topcollectie archeologie in het Limburgs Museum in Venlo. En zie ook de succesvolle Limburgse ArcheologieDag, dit jaar op 15 juni in datzelfde Limburgs Museum. Het is alweer de elfde keer dat professionals, beleidsmakers en liefhebbers van Limburgse archeologie elkaar ontmoeten.

Grafkamer van Stein
Iedereen die met archeologie bezig is, beroepsmatig of uit liefhebberij, is vanaf 10:00 uur welkom. Het programma zit tot 17:00 uur vol met boeiende lezingen. Zo onthult conservator Luc Amkreutz van het Rijksmuseum van Oudheden nieuwe ontdekkingen uit de grafkamer van Stein en geeft archeoloog Leo Verhart nieuwe inzichten over de kwestie of er nu wel of toch geen Vikingen in Asselt waren.

Er is de verkiezing van de topvondst 2019 en 's ochtends vindt bovendien de uitreiking van de prestigieuze tweejaarlijkse Guillonpenning plaats, de waarderingsonderscheiding voor iemand die zich buitengewoon heeft ingezet voor de Limburgse archeologie.

Canon van Nederland
Tegen 12:00 uur wordt het Limburgs Museum officieel opgenomen in het Canonnetwerk Nederland. Zeven archeologische topstukken uit het museum zijn ingepast in de Canon van Nederland. Ze vormen samen met objecten uit onder andere het Rijksmuseum, Museum Catharijneconvent en het Allard Piersonmuseum een evenwichtige afspiegeling van de Canon. Zo kom je als bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland.

Limburgse objecten die tot de Canon van Nederland gaan behoren: een bruidsjurk van vlak na de Tweede Wereldoorlog, gemaakt van parachutestof; een bandkeramische pot van de allereerste boeren in ons land; en een instructiebord voor mijnwerkers in het Italiaans.

Kosten
De kosten voor de dag (koffie, lunch, lezingen en borrel) bedragen € 15,- voor leden van de Archeologische Vereniging Limburg (LGOG) en Vrienden van het Limburgs Museum. Overige deelnemers betalen €25,-.

Tickets zijn te koop via onze webshop. Kies voor het evenement Limb. Archeologie Dag 15-06-19.

Bruidsjurk gemaakt van parachutestof (vlak na de Tweede Wereldoorlog)