In de ban van draken

31 augustus 2016

Vrijdag 9 september 2016 wordt er een inspirerende lezing georganiseerd over draken: historisch erfgoed en/of populaire traditie?

Limburg is nog steeds in de ban van draken. In het dorp Beesel werd in augustus zes maal het openlucht theaterspektakel Sint-Joris en de Draak opgevoerd. In het Limburgs Museum in Venlo is nog tot en met zondag 18 september aanstaande de expositie Draken te zien. In deze familietentoonstelling wordt het fabeldier in een breed cultuurhistorisch kader geplaatst. De draak heeft nooit bestaan, maar is van alle tijden en samenlevingen en in die zin werelderfgoed van onze verbeeldingskracht.

Lezing vrijdag 9 september 2016

Op vrijdag 9 september aanstaande organiseert het museum een inspirerende lezing over het fenomeen. De bijeenkomst vindt plaats in het Museumtheater, start om 14:00 uur en duurt ongeveer een uur. De lezing wordt georganiseerd in het kader van het Geschiedeniscafé. Benoît Mater, eindverantwoordelijke van de tentoonstelling, zal spreken over het thema Draken: historisch erfgoed en/of populaire traditie?

Entreebewijzen

Entreebewijzen voor de lezing zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 11:00 en 17:00 uur bij de balie van het museum verkrijgbaar. Plaatsen kunnen ook telefonisch worden gereserveerd via +31 77 352 2112. Mensen met een Museumkaart en Vrienden van het museum hebben gratis entree maar dienen wel een plaats te reserveren om verzekerd te zijn van een plaats.

Over draken

Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds... in de fantasie van de mens. Maar de ene draak is de andere niet. De Chinese draak die kronkelend en dansend het nieuwe jaar viert, is anders dan zijn zevenkoppige familielid uit de Apocalyps die zondaars zonder pardon het hellevuur in sleurt. Een drakenknuffel waarmee een vijfjarige gaat slapen, is minder afschrikwekkend dan de draak die gespietst werd door Sint-Joris.

Draken nemen afhankelijk van tijd en cultuur andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken behoren tot het historisch erfgoed, dat wereldwijd gekoesterd wordt in bijvoorbeeld musea. Maar draken zijn ook actueel, want ze zijn razend populair als tatoeage, in strips, films, televisieseries, games of in een volksspel zoals gespeeld in Beesel.