'Buitengewone' Goltziuspenning voor Jos Schatorjé

7 november 2018

Directeur Jos Schatorjé van het Limburgs Museum is gisteren verrast met de Goltziuspenning. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de Vrienden van het Limburgs Museum. Schatorjé treedt na 25 jaar terug als directeur. Onder zijn leiding kwamen de organisatie en het gebouw tot stand, en werd het Limburgs Museum het belangrijkste cultuur-historisch instituut van de provincie.

Normaal gesproken wordt de Goltziuspenning eens in de twee jaar uitgereikt. In het verleden ontvingen onder andere Camille Oostwegel en Jos Venner de onderscheiding. Eerder dit jaar ging die eer naar de makers van de carnavalsdocumentaire Nao ’t Zuuje. Dat nu, in hetzelfde jaar, nóg een Golziuspenning wordt uitgereikt, een ‘buitengewone’, geeft aan hoe belangrijk Schatorjé is geweest voor de instandhouding van cultureel erfgoed en de verspreiding van kennis daarover. Dat zijn namelijk criteria voor de verlening van de prijs.

De jury - bestaande uit vertegenwoordigers van het Historisch Centrum Limburg, het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en het bestuur van de Vrienden van het Limburgs Museum - prijst de ‘kundige en enthousiaste manier van vertellen’ van Schatorjé, en zijn ‘passie om het Limburgs cultureel erfgoed in stand te houden’, geboren uit ‘zijn immense belangstelling voor het verleden’.

De Goltziuspenning is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Limburgs Museum en draagt de naam van de Venlose humanist Hubert Goltzius (1526-1583). De penning is ontworpen door de Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma.

Ook werd gisteravond een zeldzame apostelbalk onthuld uit de vroege zestiende eeuw. Het is de laatste grote aanwinst voor de collectie van het Limburgs Museum onder leiding van directeur Schatorjé.

Een apostelbalk werd in middeleeuwse kerken gebruikt als verbinding tussen de wanden van het priesterkoor. Hij scheidde bovendien de ruimte van de gelovigen en die van de priesters. Apostelbalken kwamen vooral voor in kerken van het Rijn-Maasgebied. Er zijn er nog een paar bewaard gebleven in kerken in Belgisch en Nederlands Limburg.

De apostelbalk kon verworven worden dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Limburgs Museum.