Let op: op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2019 gelden er aangepaste openingstijden.

Het Limburgs Museum is dan geopend van 10:00 tot 17:00 uur in verband met de slotconcerten die ter afsluiting van '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' worden georganiseerd. Meer weten?

Jassen presentatoren Boètezitting

27 januari 2016

Iconische objecten van vastelaovend nu tijdelijk te zien in het museum.

Het museum heeft voor de vastelaovescollectie bijzondere objecten geschonken gekregen. Het betreft de kleding die gedragen is door de presentatoren van de Boètegewoeëne Boètezitting van L1, de officiële opening van de Limburgse vastelaovend.

Van Lei Meisen, die de zitting in de eerste jaren heeft gepresenteerd, is een lange jas verworven in de kleuren geel, blauw en rood. Op de rug staat de Limburgse leeuw. Het kledingstuk is sober van snit en werd speciaal voor hem vervaardigd. Zijn opvolger Tom Doesborg liet zich een barok ensemble aanmeten, bestaande uit een gilet, lange jas en mantel. Het museum is ‘boètegewoeën’ verheugd over de verwerving van deze iconische objecten van de Limburgse vastelaovend.

De kleding van de presentatoren van Boètezitting wordt tentoongesteld in combinatie met een bijzonder affiche, dat al enkele jaren geleden aan het museum is geschonken. Het is een poster die de kunstenaar Henri Schoonbrood (1898-1972) ontwierp voor de carnavalsoptocht van 1936 in zijn woonplaats Maastricht. Te zien is een tronende prins carnaval die met de rechterhand zijn scepter vasthoudt en met de linkerhand zwaait. Het expressieve affiche in zwart en rood is een linoleumdruk en werd in een onbekende oplage vervaardigd door de bekende drukkerij Gebroeders van Aelst.