Beste dag in drie jaar

6 oktober 2017

Donderdag 5 oktober 2017 bezochten maar liefst 1300 mensen het Limburgs Museum. Slechts een keer eerder in de 25-jarige geschiedenis van het museum kwamen er zoveel gasten op één dag. Dat was in 2014, bij het einde van de tentoonstelling over dino’s.

De staking van leerkrachten in het basisonderwijs, het regenachtige weer én natuurlijk het feit dat basisscholieren donderdag gratis toegang hadden - al die factoren droegen bij aan het record. Maar de belangrijkste factor is ongetwijfeld de populariteit van de in Limburg geboren kinderboekenschrijver Paul van Loon. Over zijn werk opende het Limburgs Museum onlangs namelijk een grote tentoonstelling, getiteld Paul van Loon - De Andere Werkelijkheid.

Verreweg de meeste bezoekers kwamen dan ook speciaal voor Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Meester Kikker, Foeksia de miniheks en Raveleijn, allemaal bekend uit de verhalen van Paul van Loon. Al 2 miljoen boeken verkocht hij, in 24 landen.

Conservator Leentje Mostert is dolgelukkig met de drukte. ‘Doel van deze tentoonstelling is leesbevordering. Je kunt er taalspelletjes spelen, of bijvoorbeeld zelf verhalen leren schrijven. We hebben vandaag dus heel veel kinderen een klein zetje kunnen geven om thuis eens een boek ter hand te nemen.’

De tentoonstelling rond Paul van Loon blijft nog geopend tot 21 mei 2018. Daarnaast wordt in het Limburgs Museum altijd de geschiedenis van Limburg en de Limburgers beeldend verteld, met spectaculaire vondsten uit alle periodes van de prehistorie tot nu.