Bert Coppus schenkt schilderijen

20 mei 2016

Het museum heeft een schenking ontvangen van Bert Coppus uit Horst, de nestor onder de kunstschilders in Noord-Limburg. Het betreft zeven landschapschilderijen, die zijn vervaardigd tussen Maas en Peel. Vanaf zaterdag 4 juni tot en met zondag 21 augustus aanstaande wordt er in een kleine kabinetspresentatie aandacht geschonken aan het oeuvre van Coppus. Tevens wordt een documentaire over de kunstenaar vertoond, gemaakt door Arie Stas uit Horst.

Museumdirecteur Jos Schatorjé is verheugd met de schenking: “We verwerven normaal geen werk van kunstenaars die nog leven. Landschappen uit Noord-Limburg zijn echter relatief zeldzaam. Het zwaartepunt van onze collectie topografische schilderkunst ligt in het zuiden en midden van de provincie. De werken van Bert Coppus zijn dus een belangrijke aanvulling.”

Over Bert Coppus

Bert Coppus (Horst 1932) bleek als kind veel aanleg te hebben voor tekenen en schilderen. Na de Tweede Wereldoorlog werden jonge mannen echter geacht een vak te leren. Aannemerszoon Bert Coppus werd door zijn vader naar een instituut gestuurd waar hij werd opgeleid tot meester-, decoratie-, en huisschilder.

In de jaren ervoor kreeg hij les van de kunstschilder Sef Moonen uit Venlo. Bert Coppus: “In het atelier van Sef Moonen ontmoette ik als jongen van vijftien jaar kunstenaars als Harry Op de Laak. Dit was heel inspirerend. Van mijn leermeester heb ik veel opgestoken over materialen en techniek. Bij Sef Moonen heb ik de basis gelegd voor mijn kunstenaarschap.”

In 1952 meldt Bert Coppus zich aan bij Jan van Eijck Academie in Maastricht, waar hij vijf jaar later met een onderscheiding afstudeert. Na de studie vestigde hij zich in Horst. In de regio was hij jarenlang een van de weinige professionele kunstenaars.

De landschapsschilderijen van Coppus zijn verschillend van sfeer. Soms is hij melancholisch. Met pijn in het hart ziet hij dat de natuur wordt opgeofferd. Gekoesterde plekjes kunnen snel en onherkenbaar veranderen. Maar de schilder is geen Somberman. De laatste jaren is er in zijn directe omgeving, De Peel, sprake van natuurherstel. Van zijn plezier daaraan getuigt hij eveneens in zijn werk.