Romeinen

Romeinen, ze waren hier ooit de baas. Ze zorgden er zelfs voor dat wij een beetje Romeins werden. Ga mee, tweeduizend jaar terug in de tijd.


Bouw je eigen katapult
Romeinse soldaten veroverden half Europa. Hun legers waren waren voor die tijd modern. Ze gebruikten bijvoorbeeld enorme katapulten. Met een paar simpele materialen kun je zelf zo’n katapult bouwen – in het klein natuurlijk. Je hebt 7 ijsstokjes nodig, 6 elastiekjes, een dopje van een fles en een balletje dat niet te zwaar is. De instructie staat hier.

Tellen als een Romein
Romeinen hadden andere cijfers dan wij nu hebben. Je ziet ze nog wel eens op gebouwen of oude klokken staan. Wil je zelf ook leren tellen als een Romein? Hier vind je hoe dat moet.

Toga-test!
Romeinen droegen toga’s. Dat waren grote, wollen lappen stof die ze sloegen sierlik om zichzelf heen sloegen. De toga werd soms vastgemaakt met een fibula, een speld. Dat soort spelden vinden archeologen nog regelmatig terug. Onder de toga droeg je een tunica, een soort lang hemd. Ontdek hier hoe je een lap stof als toga kunt dragen.

Blijf op afstand en sein als een Romein
Renske van het Limburgs Museum vertelt je over een heel slim bouwwerk waarmee de Romeinen hun vijanden te slim af waren.

Wil je ook als een echte Romeinse soldaat met seinvlaggen berichten sturen aan een vriend of vriendin? Maak dan van papier of stof en stokjes: vier rode vlaggen, twee witte, twee zwarte, twee blauwe en twee gele vlaggen. Klaar? Kijk dan hier welke vlaggen je nodig hebt om een bericht door te seinen. Je kunt natuurlijk ook je vlaggenbericht filmen en delen!

Kleuren maar!
Download en print deze leuke kleurplaat en kleur hem in. Klaar? Stuur ons een foto van je kunstwerk.

Tip: knip de figuren uit en plak ze in je zelf geknutselde Romeinse villa.

Op de kleurplaat zie je vier Romeinse figuren: een militair, een burger, een ambachtsman en een vrouw die zelf geen Romeinse is maar wel de Romeinse gebruiken heeft overgenomen. Je ziet ook een pottenbakkersoven, een mantelspeld en vloerverwarming uit de Romeinse tijd.

Vind jij alle woorden?
In deze woordzoeker zitten 17 woorden verstopt die te maken hebben met de Romeinen. Kun jij ze allemaal vinden? Download de woordzoeker via deze link. Je leert ook welke link deze woorden met de Romeinen hebben. Waarom zoek je bijvoorbeeld naar het woordje vloerverwarming?

De grootste Romeinse villa van Nederland
In Limburg lag ooit de grootste Romeinse boerderij van Nederland én omstreken: Villa Voerendaal. Archeologen vonden er wel 20.000 Romeinse objecten, maar die zijn nooit goed bekeken. Tot nu. Het Limburgs Museum laat ze onderzoeken.

In het Limburgs Museum zijn heel veel voorwerpen te zien die uit de Romeinse tijd stammen. Renske van het museum laat je een bijzondere Romeinse muizenval zien.

Een brug te ver?
Renske vertelt je over een gigantische Romeinse brug die Limburg met Brabant verbond.
Archeo Route Limburg App
Ontdek of er ook bij jou in de buurt ooit Romeinen waren. Dat kan met de gratis Archeo Route Limburg App. Een echte archeoloog laat je zien wat er vroeger bij jou in de buurt gebeurd is. Download ‘m via deze link.


Kaartlezen als een Romein
Een app op de telefoon om de weg te vinden, hadden de Romeinen nog niet. Maar kaarten hadden ze wel. Een van de kaarten die zij gebruikten, bestaat nog steeds. Het is de beroemde Peutingerkaart. Ook Limburg staat erop. Kijk maar hier!