Museum spelen

Ontdek hoe een museum werkt! In het Limburgs Museum beleef je hoe Limburg is ontstaan. Zo ontdek je ook een hoop over jezelf. En natuurlijk leer je veel over onze geschiedenis. Dat komt omdat een museum spannende spullen van vroeger bewaard en ze laat zien.

MuseumTV
De provincie Limburg is best jong, maar dit stukje aardbol bestaat natuurlijk al veel langer. Daarom is er zoveel te beleven in het Limburgs Museum. Renske van het museum neemt je in deze aflevering van MuseumTV mee op tijdreis. Je krijgt een paar heel bijzondere voorwerpen te zien!

Herinner-d-ingen
Als jij je eigen museum zou hebben, wat zou je dan laten zien? En waarom zou je juist die dingen laten zien?

Maak thuis je eigen tentoonstelling. Gebruik je bureau, je boekenkast of de servieskast van je moeder om dingetjes in uit te stallen. Bedenk een thema voor jouw tentoonstelling. Zoek daar de mooiste voorwerpen bij. Zet bij elk voorwerp een kaartje met leuke informatie.

Als je klaar bent, organiseer je een feestelijke opening met ranja, een speech en een rondleiding voor de VIP-gasten. Nodig je gezin uit, laat iedereen zich mooi aankleden en maak een paar mooie foto’s!

Stuur je ons ook een foto? Misschien zie je jouw museum dan binnenkort op sociale media voorbij komen!

Ga op pad als archeoloog!
Wil je je eigen museum uitbreiden? Ga dan ook eens buiten op zoek naar iets moois. Denk je echt iets bijzonders gevonden te hebben, bekijk dan dit determinatieblad (bron: archeoloogindeklas.nl) wat het is. Begin bij start en volg de pijlen. Zo kom je steeds meer te weten over je vondst. Schrijf het antwoord op een kaartje en zet het ding in je museum.

Woordjes gezocht
In deze woordzoeker zitten 19 woordjes verstopt die te maken hebben met het Limburgs Museum. Kun je ze allemaal vinden? Succes!

Het verzorgen van museumobjecten
Paulien van het Limburgs Museum zorgt ervoor dat hele oude voorwerpen goed bewaard blijven. Dat is een belangrijke taak van een museum. Paulien vertelt erover in dit filmpje:

Kleuren maar!
Als jij zou mogen kiezen, welke kleur zou je het beroemde gebouw van het Limburgs Museum dan geven? Laat het zien met deze kleurplaat. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Dus deel je kunstwerk met ons! Download de kleurplaat via deze link.

Bezoek het museum met MuseumJeugdUniversiteit-vlogger Thomas
Vlogger Thomas bezoekt het Limburgs Museum. Hij wil weten hoe slim de Romeinen waren. In het museum vertelt archeoloog Will Brouwers daar van alles over. Hij laat het allercoolste voorwerp uit de Romeinse tijd zien aan Thomas. En aan jou!

Meer weten over de MuseumJeugdUniversiteit?
Aan de MuseumJeugdUniversiteit doen wel 50 musea mee. Ook in het Limburgs Museum kun je kindercolleges volgen. Dan komen echte wetenschappers, onderzoekers en experts antwoord geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Net als op een echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Studenten (8 tot en met 12 jaar) behalen aan het einde van de reeks een echt MJU-diploma!

Kruip in de huid van een kunstenaar

Voor de challenge ‘Tussen Kunst & Quarantaine’ dagen wij je uit om een museumobject zo goed mogelijk na te maken. Doe het met spulletjes die je thuis kunt vinden. Zo maakte Babke van het Limburgs Museum het meer dan 100 jaar oude schilderij Baarloos meisje van Albert Neuhuys na.

Stuur ons jouw zelfgemaakte museumstuk! Dan delen we het op sociale media. Volg ons op Twitter, Facebook of Instagram @Limburgs Museum

Teske de Schepper in het Limburgs Museum!
Zangeres, schrijfster en vlogster Teske de Schepper was op bezoek in het Limburgs Museum. Ze vond het supertof! Bekijk hier haar vlog, en bezoek vanaf 08:35 samen met Teske het museum.

Voel je vrij!
Wist je dat schilderen iets te maken heeft met vrijheid? Bert Mennings is de directeur van het Limburgs Museum. Hij vertelt je over die vrijheid. Dat doet hij met twee schilderijen van Anton Rooskens. Die schilderijen waren te zien in de tijdelijke tentoonstelling Tekens van vrijheid.