Jagers

Hoe zou dat zijn, leven in de steentijd? Hoe zou je aan eten komen, waar zou je wonen? Stap met doe- en denkspelletjes in de voetsporen van de jagers.


Jagen en verzamelen
In de tijd van de jagers was er nog geen landbouw. Ze verzamelden plantaardig voedsel en jaagden op dieren. Ze leefden niet in een huis, maar woonden in grotten of hutten. Ze deden ook belangrijke uitvindingen. Zo ontdekten ze het vuur en leerden ze vuursteen bewerken. Was er geen eten meer te vinden, dan trokken ze verder. Er zijn ook mensen in Limburg geweest, maar alleen toen het er warm genoeg was. In een gruwelijke kou wil je namelijk niet met pijl en boog achter een hert aanrennen.

Ontdek hoe het er vroeger aan toeging
Zou je wel eens terug willen gaan in de tijd? Ervaren hoe anders het leven toen was dan het nu is? Vlieg met professor B.C. Oud terug in de tijd. Hij neemt je mee naar de prehistorie. Daar kom je een jager tegen. Hij slaat met een harde steen op vuursteen. Waarom doet hij dat? Wat gaat hij maken?

Voor elke klus een gereedschap
De mensen in de steentijd waren hartstikke handig. Een gaatje boren? Ze gebruikten er een steen met een spitse punt voor. Vlees snijden? Met een vuistbijl was dat geen probleem. Nu hebben we messen, schroevendraaiers en boormachines, maar ook toen al hadden ze voor elk klusje een zelfgemaakt gereedschap. Weet jij welk modern gereedschap overeenkomt met het werktuig van toen? Maak de juiste combinaties.

Vind jij de woorden?
In deze woordzoeker zitten 19 woordjes verstopt die te maken hebben met het thema jagers. Vind jij ze allemaal?

Lekker leren en kleuren
Waarschijnlijk ken je de rendieren Rudolf en Sven (uit Frozen) wel. In de steentijd jaagden de jagers op rendieren. Waarom ze dat deden? Je leest het op deze kleurplaat. Natuurlijk mag je het rendier ook mooie kleurtjes geven.

Bouw jij net zo goed als een jager?
Jagers en verzamelaars bouwden prachtige hutten van de materialen die ze konden vinden. Rendierjagers leefden tussen 14.000 – 8.000 voor Christus op de toendra, bevroren grond met struikjes en mos. Zij bouwden hutten van rendierhuiden, stokken en stenen.

Later werd het hier warmer en kwamen er grote bossen (tussen 8.300 – 5.300 voor Christus). De jagers die toen leefden, gebruikten vooral hout en riet voor hun hutten. Waar vind jij in de natuur om een mooie hut te bouwen? We zijn heel benieuwd. Stuur je ons een foto?

 

Maak je eigen bloementhee
De jagers-verzamelaars leefden van voedsel uit de natuur. Dat kan nu ook. Misschien heb je wel eens een lekker kopje kamillethee of verse muntthee gedronken. Je kunt ook thee zetten van paardenbloemen. Ga als een echte jager-verzamelaar op zoek naar paardenbloemen en volg dit recept. En, wat vind je ervan? Smaakt het? Let op: maak nooit thee van planten waarvan je niet weet of ze eetbaar zijn.

Hoe ben jij eigenlijk ontstaan?
Hoe zijn de eerste mensen op aarde ontstaan en hoe zagen ze eruit? Het begon 10 miljoen jaar geleden met de mensaap. Langzaam ontwikkelde hij zich tot de homo sapiëns, de moderne mens van nu. In dit filmpje van Klokhuis vertelt Maurice alles over het ontstaan van de mens. En dus van jou.