Let op: vanwege de enorme belangstelling kunnen tickets voor 50 Jaar Thielen alleen nog via tijdslots gekocht worden, ook met Museumkaart.

Voorkom lang wachten aan de balie en bestel je tickets online. Naar de webshop.

Zuiderboeren

Agrarisch Limburg anno 1938

Het Limburgse platteland van 1938 op authentieke en levendige manier in herinnering opgeroepen.

Een documentaire over agrarisch Limburg anno 1938, geheel bestaand uit schitterend archiefmateriaal gefilmd door cineast Alex Roosdorp in opdracht van de Limburgse Land en Tuinbouw Bond. De documentaire met toegevoegde voice-over en muziek dateert uit 1984 en is gemaakt door Guillaume Dohmen.

Praktische informatie
  • Waar: Museumtheater
  • Kosten: € 50,- per filmvoorstelling (max. 100 personen per filmvoorstelling; exclusief entree Limburgs Museum)
  • Duur: 50 minuten
Over deze filmvoorstelling

De film schetst een beeld van het agrarisch leven in Limburg aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. Op het hoogtepunt van de economische wereldcrisis was de situatie van de Limburgse boeren en tuinders niet bepaald rooskleurig. De Limburgse Land en Tuinbouw Bond (LLTB) bood verlichting in de noden door steunmaatregelen en door belangenbehartiging via de bondsafdelingen. Ondanks de barre economische omstandigheden was er toch ruimte voor technische innovatie en verbetering van het landbouwonderwijs. Het was de periode waarin de eerste mechanisering zijn intrede deed, en ook werden voortdurend experimenten gedaan om te komen tot gewasverbetering. Het dagelijks leven van de boeren- en tuindersgezinnen had zijn eigen ritme en structuur, waarbij de katholieke kerk zijn invloed - ook via de LLTB - sterk deed gelden.

Het Limburgse platteland anno 1938 wordt op authentieke en levendige manier in herinnering geroepen door deze film, die vrijwel geheel is gebaseerd op het schitterende archiefmateriaal dat Alex Roosdorp heeft vervaardigd. Deze cineast uit Deventer trok in de jaren 1938-1939 door Limburg en legde in opdracht van Landbouwbelang het dagelijks leven en werken van boerengezinnen vast. De films van Roosdorp laten ons een uniek tijdsbeeld en een gedetailleerde schets van de agrarische gemeenschap zien.

Interessant is ook dat de film zich uitstrekt over de hele provincie. Zo zien we opnames van de Hoosterhof in Beesel, een rozenkwekerij in Steyl, de ontginning van de Peel, de Landbouwhuishoudschool in Posterholt, slachterij Limco in Weert, het Landbouwhuis in Roermond, de glastuinbouw bij Venlo, sacramentsdag in Asselt, etc.

Reserveren