Let op: vanwege de enorme belangstelling kunnen tickets voor 50 Jaar Thielen alleen nog via tijdslots gekocht worden, ook met Museumkaart.

Voorkom lang wachten aan de balie en bestel je tickets online. Naar de webshop.

Boerinnenleven

Documentaire over agrarisch Limburg anno 1938

Over het dagelijks leven en werken van Limburgse boerinnen.

Aanstekelijke voorstelling rond de prachtige filmopnames die Alex Roosdopr in 1938 – 1939 maakte van het dagelijks leven en werken van Limburgse boerinnen. Met muziek van Ton Verhiel, teksten van Frits Criens, gezongen door Anja Bovendeaard in deze productie van het Limburgs Museum uit 2004.

Praktische informatie
  • Waar: Museumtheater
  • Kosten: € 50,- per filmvoorstelling (max. 100 personen per filmvoorstelling; exclusief entree Limburgs Museum)
  • Duur: 50 minuten
Over deze filmvoorstelling

Schitterende, geconserveerde filmbeelden van cineast Alex Roosdorp uit de jaren vlak voor de tweede wereldoorlog vormen de basis voor deze voorstelling. Roosdorp trok in de jaren 1938-1939 door Limburg en legde in opdracht van de Limburgse Land en Tuinbouwbond het dagelijks bestaan van boerengezinnen vast. Ook leven en werken van agrarische vrouwen in heel Limburg zijn vastgelegd in schitterende zwartwit- en kleurenopnames. Zo zien we opnames van de Landbouwhuishoudschool in Posterholt, augurkenteelt in Baarlo, vlaaibakken in Slenaken, de Centrale Boerinnendag in Roermond, een afdelingsvergadering van de boerinnenbond in Heythuyzen en de sacramentsprocessie in Asselt aan de Maas. Maar ook beelden uit de privésfeer van boerengezinnen in Melick en Weert, het werk op de boerderij en een bezoek aan het consultatiebureau.

De beelden zijn teruggebracht tot een programma van 50 minuten, en voorzien van aanstekelijke filmmuziek en liederen van componist Ton Verhiel uit Landgraaf en auteur Frits Criens uit Haelen. In die liederen komen de positie van de boerin en het spanningsveld waarmee ze in haar gezin en werksfeer te maken heeft, duidelijk naar voren. Daarbij speelt het rooms-katholicisme op de achtergrond voortdurend een rol. De toeschouwer ziet de beelden op het doek, en op de geluidsband klinkt de stem van zangeres Anja Bovendeaard die wordt begeleid door een muziekensemble (accordeon, saxofoon, dwarsfluit, slagwerk en keyboard). Zij brengen de voor de beelden geschreven liederen ten gehore. De combinatie film, muziek en liedteksten leidt tot verrassende, ontroerende, ludieke en nostalgische momenten.

Reserveren