Haal het maximale uit je bezoek

Algemene rondleiding: De Zonnekoning en Oranje

t/m 6 januari 2024, elke zaterdag
t/m 6 januari 2024, elke zaterdag
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Algemene rondleiding De Zonnekoning en Oranje

Het maximale uit je bezoek aan de tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje halen? Neem deel aan de algemene rondleiding en leer de ware aard kennen van Lodewijk XIV en Willem III.

350 jaar geleden veroverde de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen Maastricht. Dat was een geweldige triomf voor deze heerser want Maastricht was een van de sterkste vestingsteden van Europa. Stadhouder Willem III wilde de stad heroveren in 1676 maar dat mislukte. Pas bij de Vrede van Nijmegen in 1678 kwam Maastricht bij de Nederlandse Republiek.

Het is een bewogen periode in de Nederlandse en Europese geschiedenis. In deze rondleiding ligt de focus op de drijfveren van beide heersers.

Beide vorsten zijn tegenpolen: katholiek en protestant, absoluut vorst en hoogste ambtenaar, theatraal en afkerig van uiterlijk vertoon. Die verschillen zijn in hun eigen tijd al benadrukt en door beiden ook gevoeld. Tegelijkertijd delen de mannen meer dan ze willen toegeven en kunnen ze niet om elkaar heen. Hier in het Maasdal leggen Lodewijk en Willem de basis voor een decennialange rivaliteit. Ontdek hun verhaal, en dat van de Limburgers van toen.

Praktische informatie

  • Wanneer: Van 10 juni 2023 t/m 6 januari 2024 wekelijks op zaterdagmiddag van 15:00-16:00 uur. Natuurlijk mag je voor de start van of na de rondleiding het museum ook op eigen gelegenheid bezoeken.
  • Waar: tentoonstellingszalen De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas.
  • Kosten: €7,50 per persoon (max. 20 personen per rondleiding; exclusief entree Limburgs Museum).
  • Tickets: Reserveer je tickets via deze link. In stap 1 geef je aan met hoeveel personen je wilt deelnemen aan de rondleiding. In stap 2 voeg je daar je entreebewijzen voor het Limburgs Museum aan toe en in stap 3 kies je je datum. Neem beide tickets mee bij je bezoek aan het museum.
    Let op: tickets reserveren kan uiterlijk t/m de woensdag in de week van jouw gewenste rondleiding.
  • Groepsrondleiding: Wil je met een besloten groep een rondleiding op een dag naar keuze (m.u.v. maandagen) reserveren? Neem dan contact op met de afdeling Reserveringen & Sales via reserveringen@limburgsmuseum.nl of +31773522112. Een groepsrondleiding kost €55,- (max. 15 personen per rondleiding; exclusief entree Limburgs Museum).
  • Duitse optie: Deze rondleiding kan op aanvraag ook in het Duits worden gegeven. Neem hiervoor ook contact met ons op via de bovenstaande contactgegevens.

Adam Frans van der Meulen, Koning Lodewijk XIV tijdens het Beleg van Maastricht 1673. Collectie Limburgs Museum.

Deelnemen aan een specialistische rondleiding?