Beleef Mystiek in heel Limburg

Mystiek op locatie

Lezingen en muziekoptredens in heel Limburg

30 oktober 2022 t/m 14 januari 2023
30 oktober 2022 t/m 14 januari 2023
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Kom jij ook naar de verschillende lezingen en muziekoptredens in heel Limburg?

Tijdens de expositie Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. organiseert het museum een aantal inspirerende lezingen gecombineerd met bijzondere muziekoptredens van o.a. Sef Thissen op markante, mystieke locaties in de provincie. Zoals in het Kloosterdorp Steyl of het kerkje van Wahlwiller met de schilderingen van Aad de Haas.

Bekijk hieronder waar en wanneer de activiteiten plaatsvinden

  • Zondag 30 oktober 2022, 15.00-17.00 uur, Basiliek O.L.V. van het Heilig Hart, Sittard
  • Zondag 6 november 2022, 15.00-17.00 uur, Benedenkerk en Missiehuis, Kloosterdorp Steyl
  • Zondag 20 november 2022, 15.00-17.00 uur, Clemensdomein, Brunssum.
  • Zondag 27 november 2022, 15.00-17.00 uur, Basiliek Heilige Amelberga, Susteren.
  • Zondag 11 december 2022, 15.00-17.00 uur, Heilige Cunibertus Kerk, Wahlwiller, UITVERKOCHT.
  • Zaterdag 14 januari 2023, 20.00-22.00 uur, Cuypershuis, Roermond, tickets

Meer weten over de activiteiten?
Bekijk alle informatie over het programma* per locatie hieronder.

* Ieder programma is inclusief een korte introductie en afsluiting.

Limburgs Museum - Mystiek op Locatie - Kloosterdorp Steyl

Afbeelding: Kloosterdorp Steyl

Mystiek in Sittard

Datum: Zondag 30 oktober 2022
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Basiliek O.L.V. van het Heilig Hart, Oude Markt 18, 6131 Sittard
Entreeprijs: €15,-

Op zondag 30 oktober 2022 vinden er verschillende activiteiten in de Sittardse basiliek van het Heilig Hart plaats. De kerk, een van de fraaiste voorbeelden van neogotiek Nederland, werd gebouwd door architect Johannes Kayser, een leerling van de bekende Nederlandse bouwmeester Pierre Cuypers. Dit werd mogelijk gemaakt door giften van pelgrims en gelovigen uit de gehele wereld. De Sittardse basiliek is de eerste kerk in Nederland die in 1883 de titel ‘basiliek’ kreeg en staat bekend om de uitbundige decoratie van het interieur.

Programma

1. Optreden Fluitensemble van Harmonie Sint Joseph

Harmonie Sint Joseph wordt ook wel ‘de Paek’ genoemd. Een verwijzing naar de leden van het eerste uur in 1899: schoenmakers die de zoolranden van de schoenen paekzjwart maakten. De vereniging is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd. Onder leiding van dirigent Björn Bus spelen ze van Sittard tot Shanghai met klassiek, bigband, pop, filmmuziek, chansons, marsmuziek, carnavalsslagers en natuurlijk traditionele blaasmuziek de zalen vol. Een unieke start van het programma deze zondagmiddag.

2. Lezing: Ralf Bodelier

Dr. Ralf Bodelier studeerde geschiedenis, is theoloog en promoveerde als filosoof. Als journalist trekt hij de wereld over, schrijft hij boeken en organiseert hij abdijsessies en inspiratiereizen. Daarnaast was hij jarenlang columnist voor het Financieele Dagblad en schrijft hij essays voor de Volkskrant. In zijn lezing ‘De mens, een zegen voor de aarde’ die hij deze zondagmiddag in de Sittardse basiliek houdt, behandelt hij de perceptie die de mens van zichzelf heeft. Wij veroorzaken klimaatverandering en beroven de aarde van haar grondstoffen. ‘De aarde heeft kanker en die kanker is de mens’, meende de Club van Rome. Het is tijd dat we dit verhaal weer gaan aanvullen met een verhaal over de mens als denker en maker, als schepper en beschermer van de wereld.

3. Optreden Jeugdkoor van Limburgse Koorschool

De Limburgse Koorschool, onder leiding van Claudia Franzen, heeft als doel om kinderen op te leiden in koorzang en het plezier van zingen te laten beleven. In de repetities wordt er gewerkt aan stemvorming, samenzang, notenleer en podiumpresentatie. Het repertoire komt uit alle windstreken van de wereld. De jonge kinderen beginnen met toegankelijke liedjes, maar al gauw worden hier elementen aan toegevoegd, zoals bodypercussie en het zingen in canon. Gaandeweg wordt het repertoire uitgebreid tot uitdagende meerstemmige (klassieke) muziek. Het Jeugdkoor treedt regelmatig op, zoals in de (kinder)opera’s van Opera Zuid.

Limburgs Museum - Mystiek op Locatie - Basiliek van het Heilige Hart Sittard

Afbeelding: Basiliek O.L.V. van het Heilig Hart

4. Installatie-performance ‘Sister’

‘Sister’ is een installatie-performance, met een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje in de hoofdrol. Een eerbetoon aan de overlevingskracht van kinderen in gebieden van politieke en sociale onrust. Het smelten staat symbool voor het verlies van onschuld, maar ook voor het ongrijpbare, waarin de wax transformeert en een nieuwe vorm aanneemt om te overleven. Roshanak Morrowatian creëerde een choreografie rondom dit niet-levende lichaam, met smelten als het enige bewegingsmateriaal.

Mystiek in Steyl

Datum: Zondag 6 november 2022
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Benedenkerk en Missiehuis, Sint Michaelstraat 7, 5935 BL Steyl
Entreeprijs: €15,-

Op zondag 6 november 2022 vinden er verschillende activiteiten in het Kloosterdorp Steyl plaats. Het Kloosterdorp Steyl heeft een missie: mensen hun persoonlijke missie laten ontdekken, onthullen en helpen ontwikkelen. Via de beleving van stilte, van de natuur, van de Maas en in de ontmoeting met allerlei culturen van over de hele wereld. Mystiek, vooral praktische mystiek, is de kerntaak van Kloosterdorp Steyl.

Programma

1. Lezing: Winfried Timmers

Winfried Timmers is secretaris van de Stichting Steyl Inspireert en tevens geestelijk begeleider. In zijn verhaal belicht hij de mystieke kanten en beleving van de kloostertuinen op Steyl. Van 2009 tot 2016 zette hij zich in voor de herbestemming van het Kloosterdorp Steyl. Daarvoor werkte hij samen met het Europees Netwerk voor Erfgoedtuinen (ENHG), om zo de bijzondere kanten van de tuinen op Steyl zichtbaar te maken: een plek waar tijd en eeuwigheid, stilte en natuur, mens en dier elkaar ontmoeten. Tuinen waar mensen begeesterd raken, hun persoonlijke missie ontdekken of zichzelf hervinden. Een plek om stil te verwijlen en te genieten.

2. ‘Canto Ostinato’ door Wishful Singing

Ensemble Wishful Singing brengt het beroemde werk ‘Canto Ostinato’ in een unieke ruimtelijke setting in de Benedenkerk. Simeon ten Holt schreef het stuk oorspronkelijk voor piano. Aart Bergwerff heeft de compositie nu bewerkt voor orgel en vrouwenstemmen en voegt hiermee een heel andere dimensie aan het stuk toe. Elke uitvoering van dit stuk is uniek. Het aantal herhalingen, de dynamiek en de speelmanier laat de componist aan de uitvoerder(s). Wishful Singing voegt daar nog een extra beleving aan toe: het ensemble bevindt zich tijdens de uitvoering tussen het publiek. Bezoekers kunnen tijdens het concert een slaapmasker dragen om zo dit ruimtelijke effect nog sterker waar te nemen. Zet al jouw zintuigen op scherp en ervaar het meditatieve en tijdloze effect van de ‘Canto Ostinato’.

Afbeelding: Sarcofaag van Arnold Janssen in Benedenkerk, Steyl

3. Wandeling naar het Missiehuis

Vanuit de Benedenkerk wandelen we samen naar het Missiehuis.

4. ‘Wandern’ door Sef Thissen en Egbert Derix

‘Wandern’ is een liedcyclus grotendeels gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van componist-pianist Egbert Derix, die hij in het Duits vertaalde en op muziek zette. Hij voegde ook een aantal eigen Duitse gedichten toe. Bariton Sef Thissen en Egbert Derix namen ‘Wandern’ in 2017 live op in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze voerden de liedcyclus op uitnodiging ook uit in de Richard Strauss Villa in Wenen met de Wiener Kammersymphonie. Deze liedcyclus is nu live te horen in het Missiehuis.

Mystiek in Brunssum

Datum: Zondag 20 november 2022
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Clemensdomein, Groeneweg 2-4, 6441 LL Brunssum
Entreeprijs: €15,

Op zondag 20 november 2022 vinden er verschillende activiteiten in het Clemensdomein in Brunssum plaats. Het Clemensdomein heeft een grote historie en wordt ook wel de meest spirituele plek van Nederland genoemd. De plek is gedeeltelijk omgeven door een kloostermuur en bestaat uit het grafmonument van de baron en barones De Negri, de Lourdesgrot, het monumentale Clemenskerkje en het bezoekerspaviljoen.

Programma

1. Lezing: Angelique Friedrichs

Angelique Friedrichs, werkzaam bij restauratieatelier SRAL, is restaurator van historische binnenruimtes en heeft de restauratie van het Clemensdomein verzorgd. Wat doet het met een restaurator als zo’n schat onder het pleisterwerk vandaan komt? Zij zal ons in haar lezing door het proces van de renovatie leiden.

2. Installatie-performance ‘Sister’

‘Sister’ is een installatie-performance, met een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje in de hoofdrol. Een eerbetoon aan de overlevingskracht van kinderen in gebieden van politieke en sociale onrust. Het smelten staat symbool voor het verlies van onschuld, maar ook voor het ongrijpbare, waarin de wax transformeert en een nieuwe vorm aanneemt om te overleven. Roshanak Morrowatian creëerde een choreografie rondom dit niet-levende lichaam, met smelten als het enige bewegingsmateriaal.

3. ‘Wandern’ door Sef Thissen en Egbert Derix

‘Wandern’ is een liedcyclus grotendeels gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van componist-pianist Egbert Derix, die hij in het Duits vertaalde en op muziek zette. Hij voegde ook een aantal eigen Duitse gedichten toe. Bariton Sef Thissen en Egbert Derix namen ‘Wandern’ in 2017 live op in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze voerden de liedcyclus op uitnodiging ook uit in de Richard Strauss Villa in Wenen met de Wiener Kammersymphonie. Deze liedcyclus is nu live te horen in het Clemensdomein.

Afbeelding: Clemensdomein

4. Optreden Fanfare Sint Joseph Merkelbeek

Buiten bij de Lourdesgrot schenken we ten slotte een drankje en speelt Fanfare Sint Joseph Merkelbeek. Deze fanfare vervult een belangrijke rol binnen de kern Merkelbeek in gemeente Beekdaelen. Bij de vele tradities die het dorp rijk is, zorgt de fanfare voor passende muziek, maar ook de samenwerking met andere verenigingen of met de lagere school zorgen voor grootse evenementen voor jong en oud. Dat is ook meteen de kracht van de vereniging: jong en oud werken in harmonie samen en zetten zich vol enthousiasme in om deze evenementen naar een hoogtepunt te brengen.

Mystiek in Susteren

Datum: Zondag 27 november 2022
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Basiliek Heilige Amelberga, Salvatorplein 1, 6114 HE Susteren
Entreeprijs: €15,-

Op zondag 27 november 2022 vinden er verschillende activiteiten in de Basiliek Heilige Amelberga in Susteren plaats. Deze basiliek was in de zevende eeuw nog enkel een zaalkerkje. Het gebouw, zoals we het nu kennen, is in de elfde eeuw in een vroeg-Romaanse bouwstijl in één bouwcampagne gerealiseerd. Extra bijzonder: in 1890 trof men verschillende sarcofagen van Heiligen onder het priesterkoor aan waaronder die van Amelberga en Sanderbout.

Programma

1. Optreden Broeder Stefan Ansinger

De middag begint met de zingende broeder Stefan Asinger (Venray, 1994). Een eigen Youtubekanaal (OP Chant) en een eigen podcast (De Herbergiers); niet iets dat je direct met een Dominicaan associeert. Maar Stefan Asinger wil de wereld graag op nieuwe manieren kennis laten maken met de rijkdom van het katholieke geloof en met Gregoriaanse muziek in het bijzonder. Hij wordt muzikaal bijgestaan door zijn zus en moeder.

2. Lezing: Guus Janssen

Guus Janssen studeerde Klassieke Taal- en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij is sinds 1978 docent aan het Gymnasium van Trevianum in Sittard. Hij vertelt je deze middag alles over de naamgeefster van de basiliek: de Heilige Amelberga. Ook andere mysterieuze middeleeuwse Maaslandse maagden uit het bisdom Luik passeren de revue.

Afbeelding: Basiliek Heilige Amelberga

3. Documentaire ‘De Mythe en de Meester’

‘De Mythe en de Meester’ is een documentaire van de Limburgse regisseur Bart Hölscher. In deze film probeert de regisseur het geheim van de Meester van Elsloo te ontrafelen: een onbekende beeldsnijder uit de regio Elsloo aan wie tal van laatmiddeleeuwse houten heiligenbeelden worden toegeschreven.

4. ‘Wandern’ door Sef Thissen en Egbert Derix

‘Wandern’ is een liedcyclus grotendeels gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van componist-pianist Egbert Derix, die hij in het Duits vertaalde en op muziek zette. Hij voegde ook een aantal eigen Duitse gedichten toe. Bariton Sef Thissen en Egbert Derix namen ‘Wandern’ in 2017 live op in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze voerden de liedcyclus op uitnodiging ook uit in de Richard Strauss Villa in Wenen met de Wiener Kammersymphonie. Deze liedcyclus is nu live te horen in de Basiliek Heilige Amelberga.

Mystiek in Wahlwiller

Datum: Zondag 11 december 2022
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Heilige Cunibertus Kerk, Oude Baan 21, 6286 BD Wahlwiller
Entreeprijs: €15,-
Reserveren? Via deze link

Op zondag 11 december 2022 vinden er verschillende activiteiten in de Heilige Cunibertus Kerk in Wahlwiller plaats. Deze kerk, die muren uit de twaalfde eeuw bevat, is in de loop der eeuwen aangepast. Haar bekendheid dankt ze mede aan kunstschilder Aad de Haas. Hij vervaardigde de kruiswegstaties op geheel eigen wijze. In 1949 werden ze onder druk van het Vaticaan uit de kerk verwijderd. Na afronding van de restauratie in 1981 zijn de staties teruggeplaatst in de kerk, waar ze samen met de muurschilderingen van De Haas nog te bewonderen zijn.

Programma

1. Lezing: Pastoor Charles Duynstee

Drs. Charles Duynstee is geboren in Maastricht en heeft Economie gestudeerd in Rotterdam en Theologie in Utrecht. Na een priesteropleiding op Vronesteyn in Rotterdam is hij op 1 juni 1996 tot priester gewijd. Momenteel werkt hij in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Pastoor Charles Duynstee is een kenner van het werk van De Haas. Hij neemt ons in zijn lezing mee in de bijzondere verbeelding van deze kunstenaar en toont hoe De Haas op een zeer bijzondere visuele wijze uitdrukking gaf aan de lijdensweg van Christus.

2. Optreden Vocaal Ensemble Donna Voce

Het Vocaal Ensemble Donna Voce is een eigentijds en eigenzinnig koor dat momenteel uit 20 enthousiaste en gemotiveerde vrouwen bestaat, allemaal afkomstig uit Wahlwiller en omgeving. Het pittoreske kerkje van Wahlwiller met de schilderingen van Aad de Haas staat garant voor een inspiratievolle repetitieruimte, waar ze elke vrijdagavond te vinden zijn. Op muzikaal gebied heeft het koor zich ontplooid tot een vocaal ensemble met een groot repertoire op zowel kerkelijk als wereldlijk gebied. 11 december wordt het ensemble begeleid door dirigent Ger Snackers.

3. Installatie-performance ‘Sister’

‘Sister’ is een installatie-performance, met een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje in de hoofdrol. Een eerbetoon aan de overlevingskracht van kinderen in gebieden van politieke en sociale onrust. Het smelten staat symbool voor het verlies van onschuld, maar ook voor het ongrijpbare, waarin de wax transformeert en een nieuwe vorm aanneemt om te overleven. Roshanak Morrowatian creëerde een choreografie rondom dit niet-levende lichaam, met smelten als het enige bewegingsmateriaal.

Limburgs Museum - Mystiek op Locatie - Heilige Cunibertus Kerk Wahlwiller

Afbeelding: Heilige Cunibertus Kerk

4. ‘Wandern’ door Sef Thissen en Egbert Derix

‘Wandern’ is een liedcyclus grotendeels gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van componist-pianist Egbert Derix, die hij in het Duits vertaalde en op muziek zette. Hij voegde ook een aantal eigen Duitse gedichten toe. Bariton Sef Thissen en Egbert Derix namen ‘Wandern’ in 2017 live op in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze voerden de liedcyclus op uitnodiging ook uit in de Richard Strauss Villa in Wenen met de Wiener Kammersymphonie. Deze liedcyclus is nu live te horen in de Heilige Cunibertus Kerk.

Mystiek in Roermond

Datum: Zaterdag 14 januari 2023
Tijdstip: 20.00-22.00 uur
Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond
Reserveren? Via deze link

Op zaterdag 14 januari 2023 vinden er verschillende activiteiten in het Cuypershuis in Roermond plaats. Het Cuypershuis richt zich op thema’s rondom architectuur en hedendaagse interieurvormgeving door het organiseren van exposities, het aangaan van samenwerkingsverbanden en het aanbieden van educatieve activiteitenprogramma’s. Het museumgebouw is het belangrijkste onderdeel van de collectie van het Cuypershuis. Cuypers heeft het namelijk zelf ontworpen en het is een van zijn vroegste en belangrijkste werken.

Programma

1. ‘A Mirror of Perfection’ door ToonkunstKoor Roermond

ToonkunstKoor Roermond werd opgericht in 1927. Het is een gemengd koor dat bestaat uit ongeveer 60 enthousiaste leden, van wie het merendeel afkomstig is uit Roermond en omgeving. Het repertoire strekt zich uit van de middeleeuwen tot aan onze tijd en bestaat uit oratoria, missen, opera’s en grotere en kleinere koorwerken uit de muziekliteratuur. Op 14 januari speelt het ToonkunstKoor ‘A Mirror Of Perfection’ van Richard Blackford in de Cuyperszaal.

2. Lezing: Arthur Crucq

Arthur Crucq is docent Kunsten aan de Leidse Universiteit en mede-auteur van het boek ‘Celebrating Patterns’, dat recent is verschenen over het werk van kunstenaar Christie van der Haak. Van der Haak laat toeschouwers van haar werk ervaren wat motieven, kleuren en lijnen doen met een ruimte. In zijn lezing, die in de expositie De Golvende Lijn in het Cuypershuis plaatsvindt waar een installatie van Van der Haak te zien is, vertelt Crucq over de geschiedenis van het gebruik van patronen.

3. Installatie-performance ‘Sister’

‘Sister’ is een installatie-performance, met een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje in de hoofdrol. Een eerbetoon aan de overlevingskracht van kinderen in gebieden van politieke en sociale onrust. Het smelten staat symbool voor het verlies van onschuld, maar ook voor het ongrijpbare, waarin de wax transformeert en een nieuwe vorm aanneemt om te overleven. Roshanak Morrowatian creëerde een choreografie rondom dit niet-levende lichaam, met smelten als het enige bewegingsmateriaal.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg.

Afbeelding: Cuypershuis

4. ‘Wandern’ door Sef Thissen en Egbert Derix

‘Wandern’ is een liedcyclus grotendeels gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van componist-pianist Egbert Derix, die hij in het Duits vertaalde en op muziek zette. Hij voegde ook een aantal eigen Duitse gedichten toe. Bariton Sef Thissen en Egbert Derix namen ‘Wandern’ in 2017 live op in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze voerden de liedcyclus op uitnodiging ook uit in de Richard Strauss Villa in Wenen met de Wiener Kammersymphonie. Deze liedcyclus is nu live te horen in het Cuypershuis.