Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar

Museum Jeugd Universiteit

Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Hoe nieuwsgierig ben jij? De leukste wetenschappers vertellen de beste verhalen over vroeger en nu. Meld je nu aan voor hun interactieve colleges in het Limburgs Museum. Je wordt er luisterend slimmer van. In het voorjaar van 2023 start er weer een nieuwe reeks die gericht is op kinderen van ongeveer 8 tot en met 12 jaar. Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Deelname kost € 15,-.

Zondag 12 februari 2023 om 11:00 uur: Waarom was Maastricht voor de Zonnekoning zo belangrijk?
Pepijn Reeser – Conservator Limburgs Museum

Toen de Franse koning Lodewijk XIV in 1672 de oorlog verklaarde aan Nederland, liet hij vrijwel alle veroveringen over aan zijn generaals. Hij stond er echter op Maastricht zélf te veroveren. Daarbij mocht niets misgaan. Hij liet zijn soldaten uitgebreid het beleg van de stad oefenen en zorgde dat zijn trouwste musketiers erbij waren. Waarom was Maastricht voor de Zonnekoning zo belangrijk? En hoe komt het dan dat de stad vandaag de dag niet Frans is? Conservator Pepijn Reeser neemt je mee naar het Limburg van de 17e eeuw.

Zondag 12 maart 2023 om 11:00 uur: Waar speelden Limburgers mee?
Kirsten van Kempen – Assistent Conservator Limburgs Museum

Spelen is van alle tijden en voor alle leeftijden. Het Limburgs Museum heeft zelfs speelgoed uit de Middeleeuwen! Sinds die tijd zijn niet alleen de mensen, maar ook hun speelgoed behoorlijk veranderd. Het museum heeft het bewijs: van houten ballen tot kinderserviezen en lego. Wie zou ermee gespeeld hebben? En welk speelgoed zou jij nu ook wel willen hebben? Met speelgoed uit de collectie van het Limburgs Museum neemt assistent-conservator Kirsten van Kempen je mee door de Limburgse geschiedenis.

Zondag 16 april 2023 om 11:00 uur: Welk feest vier jij?
Joël Lammeretz – Junior Conservator Limburgs Museum

Feestvieren is iets wat iedereen doet, ook de Limburgers! De gigantische hoeveelheid en diversiteit aan feesten maakt Limburg dé feestprovincie. Dat is dan ook de reden dat de collectie van het Limburgs Museum vol zit met spannende feestverhalen en ongebruikelijke feestobjecten. Aan de hand van de collectie van het Limburgs Museum neemt Junior Curator Joël Lammeretz je mee op een feestelijke reis door de tijd.

Foto’s: Martine Goulmy