Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar

Museum Jeugd Universiteit

Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 10:00 tot 17:00

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Hoe nieuwsgierig ben jij? De leukste wetenschappers vertellen de beste verhalen over vroeger en nu. Meld je nu aan voor hun interactieve colleges in het Limburgs Museum. Je wordt er luisterend slimmer van. In het voorjaar van 2022 start er weer een nieuwe reeks die gericht is op kinderen van ongeveer 8 tot en met 12 jaar. Aanmelden voor de collegereeks is verplicht en kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Deelname kost € 15,-.

Zondag 6 februari 2022 om 11:00 uur: Hoe was het leven aan de grens van het Romeinse rijk?
Bibi Beekman – conservator archeologie

Toen de Romeinen Nederland wilden veroveren, lukte dat niet helemaal. De rivier de Rijn werd de grens van het Romeinse rijk. Er kwamen forten langs de Rijn, om de grens te verdedigen. Daar woonden soldaten uit allerlei culturen samen, maar ook vrouwen en kinderen! Om alle monden te voeden, kwamen er op de vruchtbare gronden van Zuid Limburg villaboerderijen om graan te verbouwen. Bibi Beekman vertelt over het leven van de bewoners langs de Rijngrens, de Limburgse villa’s en de Laat-Romeinse tijd in Limburg.

Zondag 6 maart 2022 om 11:00 uur: Hoe vrij waren de prinsessen van Thorn?
Gerard Driessen en Jes Cuijpers-Lennards

Gerard en Jes geven een college in de tentoonstelling De vergeten prinsessen van Thorn. Het Limburgse ‘witte stadje’ Thorn was in de achttiende eeuw een ministaatje in het Duitse Rijk, waar prinsessen en gravinnen vanaf hun 14e levensjaar konden gaan wonen. Ze leefden in pracht en praal, waren voor die tijd erg onafhankelijk en hadden contact met alle koningshuizen van Europa. Maar… ze leefden ook in een gouden kooi.

Zondag 3 april 2022 om 11:00 uur: Hoe maakte je vroeger een filmpje?
Tim van der Heijden – Mediahistoricus, Open Universiteit

Met de smartphone maak je snel en gemakkelijk een foto of filmpje. Maar vroeger ging dat heel anders. Precies honderd jaar geleden werd een speciaal soort film uitgevonden, de ‘smalfilm’. Daarmee konden amateurs voor het eerst zelf bewegende beelden maken en vertonen. Dit college gaat over hoe het amateurfilmen is veranderd in de afgelopen eeuw: van smalfilm tot smartphone.

Tim van der Heijden is mediahistoricus en werkzaam als universitair docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Foto’s: Martine Goulmy