Nationale Archeologiedagen

Familiedag: de Romeinen veroveren Venlo

zondag 19 juni 2022
zondag 19 juni 2022
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Familiedag: De Romeinen veroveren Venlo

Dompel je op zondag 19 juni tijdens de jaarlijkse Nationale Archeologiedagen onder in Romeinse sferen. Bij het Limburgs Museum vind je een dag vol activiteiten voor het hele gezin. In en om het Limburgs Museum bruist het van de activiteiten: vergaap je op het plein aan een Romeins spektakel met paarden en soldaten of verken binnen de gloednieuwe tentoonstelling Oevers vol Romeinen, een interactief familieavontuur.

Opzoek naar meer verdieping? Sluit dan aan bij de lezingenreeks in het museumtheater of volg één van de twee rondleidingen. Voor een actief uitje kun je op pad in de omgeving: ontdek de historische binnenstad van Venlo met de erfgoed wandelroute of stap op je fiets en trap door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis met de nieuwe Archeo fietsroutes.

Het hele programma is gratis te bezoeken!

Romeins spektakel

11 – 17 uur | Limburgs Museum

Maak kennis met je Romeinse buren! Op het plein voor het Limburgs Museum geniet je met het hele gezin van verschillende workshops, demonstraties en tal van andere activiteiten. Ontdek het tentenkamp dat een heuse legereenheid hier heeft opgeslagen, struin over de gezellige ambachtenmarkt of kijk naar een paardenspektakel.

Verras je vader op Vaderdag en tover hem om tot Romeins soldaat. Samen ontdekken jullie gevechtstechnieken of leren jullie marcheren. Laat je haar tooien of leer de technieken van weven en spinnen. Voor de lekkerbekken zijn er Romeinse hapjes en heerlijke honingwijn.

Wandeling en picknick in Venlo

11 – 17 uur | Binnenstad Venlo

Verras je vader met een toffe wandeling door het centrum van Venlo. Vandaag stelt de gemeente Venlo exclusief de stadsmuur De Luif open, die je kunt bezoeken onder begeleiding van een stadsgids. Zin om je vader extra in de watten te leggen? Boek dan vóór 15 juni een heerlijke picknickmand via a.neskens@limburgsmuseum.nl Haal hem voor de start van je wandeling op in het Limburgs Museum.

Download de wandeling alvast op je smartphone.

Partner: gemeente Venlo

Vaderdag lunchpakket (€ 14,50)
Broodje beenham met mosterd
Broodje zalm met roomkaas
Krentenbol met kaas
Jus O’range
Stuk fruit
Brownie
Gerardus blond

Vegetarisch lunchpakket (€ 12,50)
Broodje hummus gegrilde paprika
Broodje mozzarella pesto tomaat
Krentenbol kaas
Jus O’range
Stuk fruit

Lunchpakket (€ 12,50)
Broodje hummus gegrilde paprika
Broodje zalm met roomkaas
Krentenbol kaas
Jus O’range
Stuk fruit


Foto: Philip Driessen

Archeologiemarkt

11 – 17 uur | Limburgs Museum

In Limburg zijn er heel wat organisaties die werken op het vlak van archeologie. Zij houden zich bezig met verschillende werkzaamheden: van opgraven tot restauratie en van het bewaren en onderzoeken van vondsten tot het exposeren ervan in musea. Struin over deze archeologiemarkt en ontdek wie de diverse spelers in het archeologische landschap zijn.

Luister, kijk en steek de handen uit de mouwen. Want archeologie zet aan tot kijken en ontdekken. Ook voor de kinderen zijn er allerlei workshops.

Lezingen: Archeologie in Limburg

13 – 16.30 uur | Museumtheater

In het museumtheater van het Limburgs Museum kun je aansluiten bij een aantal boeiende lezingen. Archeologie in Limburg is smaakmakend: vele nieuwe vondsten op bijzondere plekken leiden tot nieuwe inzichten over hoe mensen in Limburg leefden en werkten.

13 – 13.20 uur
Wim Dijkman: Het paardengraf van Borgharen: trekken aan een dood oorlogspaard.

13.30 – 13.50 uur
Wim de Baere: Baggervondsten uit de Maas.

14 – 14.20 uur
L. Tebbens en P. Kubistal: Vindplaats 10 te Ooijen-Wanssum met vondsten en sporen van jagers-verzamelaars en vroege Boeren.

14.30 – 14.50 uur: pauze

15 – 15.20 uur
Roosje de Leeuwe: Begraven en offeren aan de Maas: vindplaats Lomm-Hoogwatergeul in de ijzertijd.

15.30 – 15.50
Henk Hiddink: Het dagelijks leven op de Romeinse villa Voerendaal.

16 – 16.20 uur
Leo Verhart: Swalmen, over Noormannen en kasteelheren: meer dan 1000 jaar geschiedenis op één plek.

16.30 – 16.50 uur
Oda Nuij: Grafheuvelproject Baarlo/Zaarderheiken en restauratie Urn

Archeo fietsroutes langs de Maas

11 – 17 uur | Heel Limburg

Vanaf 19 juni kun je de eerste vijf fietsroutes van de Archeo Route Limburg app ontdekken. De routes leiden je naar heerlijke plekjes in het landschap van Noord- tot Zuid-Limburg. Download hier alvast de Archeo Route Limburg app. Pik op 19 juni de folder op bij de speciale stand van Limburg Marketing in het Limburgs Museum en ga op de foto met de virtuele archeoloog

 

5 prachtige fietsroutes langs de Maas
Stap op de fiets en trap door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis. Deze fietsroutes leiden je langs diverse Archeo-speerpunten, luisterplekken, erfgoed-hotspots en grote markeringen in het landschap.

Oog in oog met onze archeoloog
Bij de speerpunten beleef je in 3D en augmented reality het verhaal achter de Limburgse geschiedenis en verzamel het unieke voorwerp.

Luisterverhalen
Verspreid over de vijf fietsroutes vind je diverse luisterverhalen. Deze dompelen je onder in de verhalen van de rivier de Maas. Welke invloed heeft ze op ons leven? In het verleden, maar ook vandaag. En hoe gaan wij om met deze ‘’Moeder Maas?

Tips

  • Download de app op een plek waar je gebruik kunt maken van WIFI
  • Neem oortjes mee om ten volle te genieten van de verhalen
  • Een telefoonhouder op de fiets is handig
  • Zet je locatieherkenning aan en je helderheid van je telefoon op maximum
  • Neem je telefoonlader of extra batterij mee en geniet onderweg van een hapje en een drankje
Rondleiding: Archeo Route speerpunten in Limburg

13 – 15 uur | Limburgs Museum | Duur: 60 min

Jaarlijks zijn er vele archeologische ontdekkingen in Limburg. Misschien is er zelfs onder je voeten iets ontdekt? Wil je graag enkele unieke plekken en hun topstukken leren kennen? Dat kan! In het Limburgs Museum ontdek je voorwerpen van 10 unieke archeologische sites in Limburg. Van Noord- tot Zuid-Limburg en van Well tot Maastricht. Op 19 juni  neemt één van onze gidsen je mee op een tocht naar de topstukken.

Archeo route app
Maar je kunt de Archeologische sites ook ontdekken op locatie. Gebruik hiervoor de splinternieuwe fietsroutes in de Archeo Route app.

Tentoonstelling Oevers vol Romeinen

11 – 17 uur | Limburgs Museum

Ontdek het Romeinse leven langs de Rijn en Maas. In een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin verken je hoe de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden woonden, speelden en vochten. Stap in de verhalen over soldaten en hun families, hun bouwvaardigheden en kookkunsten. Steek je handen uit de mouwen en voel hoe zwaar een maliënkolder is, bouw een fort of richt je huis in met mooie mozaïek.

In Oevers vol Romeinen zie je daarnaast meer dan 450 bijzondere archeologische vondsten uit forten, omliggende dorpjes en boerenbedrijven: van zwaarden en helmen tot babyflesjes en kinderschoentjes. Uniek is het verhaal van de Romeinse villa van Voerendaal. In een gloednieuwe 3D-reconstructie wandel je onder andere door zijn zuilengalerij en het badhuis. In deze tentoonstelling ontmoet je een levendige gemeenschap in mediterrane sfeer, maar beleef je ook de woelige tijd van een groots rijk in verval

Rondleiding: ontmoet de romeinse bewoners van Zuid-Nederland

13:00 en  15:00 uur | Limburgs Museum | Duur: 60 min

Rond het begin van onze jaartelling zijn in Zuid-Nederland de Romeinen aan de macht. De grens van het Romeinse Rijk loopt dwars door Nederland, langs de Rijn. In de forten en dorpen langs deze grens woonden de Romeinse soldaten samen met hun vrouwen, kinderen, ambachtslieden en handelaren. In Limburg ontstonden grote boerenbedrijven, villa’s, waar voedsel wordt verbouwd voor deze nieuwe bewoners. Hiervan is Villa Voerendaal de grootste en de bekendste.

Hoe leefden deze Romeinen langs de grens en in Villa Voerendaal? En wat gebeurde er met deze Romeinse bewoners een paar decennia later toen het Romeinse Rijk in verval raakte? De rondleiding neemt je mee langs topstukken uit onder andere het Rijksmuseum van Oudheden en onze eigen collectie en laat je zien dat het leven tweeduizend jaar geleden misschien niet zo veel verschilde met dat van vandaag.

Partners: