Nationale Archeologiedagen

Familiedag: De belegering van Venlo

zondag 18 juni 2023
zondag 18 juni 2023
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Familiedag: De belegering van Venlo

Verras je vader op Vaderdag en dompel je op zondag 18 juni onder in de historische sferen tijdens de jaarlijkse Nationale Archeologiedagen. Bij het Limburgs Museum vind je een spectaculair archeologie festival en bruist het van de activiteiten voor het hele gezin: beleef de belegering van Venlo door het leger van Oranje, schietdemonstraties en leuke workshops. Struin ook over de archeologiemarkt en laat je meeslepen in de wereld van opgravingen, onderzoek en geschiedenis.

Op zoek naar meer verdieping? Sluit dan aan bij de lezingenreeks over oorlog en vrede in het museumatelier, of bezoek onze tentoonstellingen De Zonnekoning en Oranje en Van neanderthaler tot stedeling. Voor een actief uitje stap je op de fiets en trap je door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis met de Archeo fietsroutes.

Let op: voor toegang tot De Zonnekoning en Oranje (en MUSIC!) heb je een museumticket nodig. Reserveer hier alvast je bezoek (scroll naar beneden). De rest van het programma op zondag 18 juni is gratis te bezoeken.

Nationale Archeologiedagen 2023

De belegering door Oranje

11 – 17 uur | Limburgs Museum

Maak kennis met het leger van Willem III! Op het plein voor het Limburgs Museum én achter het museum in het Julianapark geniet je met het hele gezin van een knallend spektakel. Beleef diverse schietdemonstraties met kanonnen, musketten en schermen, zie de soldaten marcheren over het plein en waan je in het tentenkamp van Oranje. Soldaten en burgers nemen je mee in hun dagelijks leven en leren je bijvoorbeeld hoe je kookt op vuur.

Lezingen over oorlog en vrede

13 – 17 uur | Limburgs Museum

Kom naar ons Museum Atelier voor een reeks boeiende lezingen over de thema’s oorlog en vrede. Aan de hand van vele archeologische vondsten op bijzondere plekken in Limburg wordt je meegenomen in de beweeglijke geschiedenis van de provincie. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere: het beleg van Venlo in 1481, de muntvondst Blerick in 2011 in zijn historische context, een kijkje in het leven van de neanderthalers, de belegering van het Genneperhuis in 1641 en de Zonnekoning en Oranje.

Graetheide III (excl. 1 munt). Collectie Limburgs Museum.

Familiedag

Archeologiemarkt

11 – 17 uur | Limburgs Museum

Op de archeologiemarkt duik je in de archeologische verhalen van Limburg en zijn er voor zowel jong als oud allerlei inspirerende workshops en activiteiten. Archeologen nemen je mee in hun wereld en leren jou scherven plakken, mozaïek maken zoals de Romeinen, munten reinigen en toveren je om tot Zonnekoning. Ontdek ook Villa Voerendaal met een 3D visualisatie, bewonder diverse bodemvondsten of test jouw strategische inzichten in het spel Wargame Vroege Middeleeuwen.

Archeo fietsroutes langs de Maas

11 – 17 uur | Heel Limburg

Kies jouw fietsroute met de Archeo Route Limburg app en ontdek de meest heerlijke plekjes in Limburg. Download hier de Archeo Route Limburg app en bereid je alvast voor.

Prachtige fietsroutes langs de Maas
Stap op de fiets en trap door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis. Deze fietsroutes leiden je langs diverse Archeo-speerpunten, luisterplekken, erfgoed-hotspots en grote markeringen in het landschap.

Oog in oog met onze archeoloog
Bij de speerpunten beleef je in 3D en augmented reality het verhaal achter de Limburgse geschiedenis en verzamel je het unieke voorwerp.

Luisterverhalen
Verspreid over de fietsroutes vind je diverse luisterverhalen. Deze dompelen je onder in de verhalen van de rivier de Maas. Welke invloed heeft ze op ons leven? In het verleden, maar ook vandaag. En hoe gaan wij om met deze “Moeder Maas”?

Tips

  • Download de app op een plek waar je gebruik kunt maken van wifi
  • Neem oortjes mee om ten volle te genieten van de verhalen
  • Een telefoonhouder op de fiets is handig
  • Zet je locatieherkenning aan en de helderheid van je telefoon op maximum
  • Neem je telefoonlader of extra batterij mee en geniet onderweg van een hapje en een drankje

Tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje

11 – 17 uur | Limburgs Museum

Benieuwd naar de achtergronden van het leger van Oranje? Breng tussendoor dan een bezoekje aan onze grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas. In juni 2023 is het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde.

 

 

In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Ontdek de drijfveren van beide vorsten, kom erachter wat Maastricht en Limburg voor hen betekenden en welke gevolgen hun acties hadden voor de mensen in deze regio.

Let op: voor toegang tot De Zonnekoning en Oranje heb je een museumticket nodig. Reserveer hier alvast je bezoek (scroll naar beneden).

Tentoonstelling Van neanderthaler tot stedeling

11 – 17 uur | Limburgs Museum

Al een kwart miljoen jaar geleden stookten mensen een kampvuurtje in Zuid-Limburg. De resten van dat kampje behoren tot de oudste sporen van mensachtigen in ons land. Ook van mensen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen is in de Limburgse bodem ontzettend veel teruggevonden.

Van neanderthaler tot stedeling laat je al deze archeologische schatten van dichtbij bekijken. Zie de mammoetbotten waar neanderthalers van knabbelden, ontdek hoe Romeinen een brug bouwden of zoek de monnik op een schaats. En wie durft, kan met professor B.C. Oud een interactieve vlucht maken langs al die tijden.

Met dank aan onze partner:

LGOG logo