Home
A A A
Home Bezoek Zien en doen Onderwijs Kids Collecties
Print

Limburg ontstaat... steeds opnieuw


In de geheel nieuwe vaste presentatie Limburg ontstaat… steeds opnieuw komen twee onderwerpen aan bod: de geschiedenis van Limburg vanaf 1794 tot nu en de Limburgse identiteit. Het zijn complexe thema’s, dus moeilijk uit te leggen. Maar ze worden spannend en speels over het voetlicht gebracht, waardoor de aandacht niet verslapt. De heldere ordening zorgt ervoor dat de bezoeker niet verdrinkt in een taaie brij van feiten en feitjes. In de zaal Limburg ontstaat… steeds opnieuw wordt teruggekeken op dik tweehonderd jaar geschiedenis. Maar met een frisse en verrassende blik.

Zo doet een meer dan vijftig meter lange vitrine met belangrijke objecten uit de geschiedenis van Limburg dienst als lijn door de tijd. Om het overzichtelijk te houden, is gekozen voor vijf thema’s: bestuur, geloof, werk, migratie en identiteit.

Naast deze tijdlijn stapt de bezoeker op onverwachte plaatsen door de tijdlijn opeens een themakamer in, waarin met theatrale middelen en geavanceerde audiovisuele technieken het verleden tot leven komt. Zo wordt de ingewikkelde geschiedenis van de veranderende Limburgse grenzen duidelijk in de kamer van de kaartenmaker, waar aan een tekentafel uit het niets handen opeens lijnen zetten of weer weg gummen. Door een grote fabrieksdeur kijk je in een hal van de aardewerkfabriek van Petrus Regout, waar Maastrichtse meisjes door een ‘Hollandse’ opzichter worden aangespoord om vooral door te werken. Even verderop loopt de bezoeker een winkeltje binnen in een Limburgs bedevaartoord, waar devotionalia en religieuze souvenirs worden verkocht.

Naast de Limburgse geschiedenis, is de Limburgse identiteit hoofdthema in de nieuwe zaal Limburg ontstaat… steeds opnieuw. Limburgers kunnen zich officieel sinds 1815 Limburger noemen. Toen werd de provincie voor het eerst, maar niet voor het laatst gevormd en kreeg ze haar naam. Er ging veel water door de Maas tussen het zich Limburger mogen noemen en het zich echt Limburger voelen. In de Tweede Wereldoorlog, maar vooral het decennium erna, ontstond het ‘Limburggevoel’. De dialecten speelden daarin een belangrijke rol. De kennis ervan kan worden beproefd met een dialectquiz en een digitale taalkaart, waarmee de bezoeker meer te weten komt over de Limburgse taal in al haar varianten. Je verlaat de zaal langs een wand met portretten van Limburgers, waarbij vragen worden gesteld als: ‘Wat maakt iemand tot een Limburger? Moet je er wonen? Of geboren zijn? Mag alleen een dialectspreker zich Limburger noemen?’ De antwoorden erop zijn aan de bezoeker.

Bekijk de zaal

Pak met de muispijl het plaatje vast en sleep in alle richtingen om de zaal te bekijken.
Klik in de menubalk op het plaatje om de zaal op het volledige scherm te bekijken.