Home
A A A
Home Bezoek Zien en doen Onderwijs Kids Collecties
Print

Historoscoop


Kijk om je heen. Er is zoveel meer dan achter je of voor je!

Als in een modern Panorama Mesdag worden in de Historoscoop beelden geprojecteerd met 12 beamers op een 360 graden panoramascherm met een omtrek van bijna 40 meter en 3 meter hoog. Dolby surround, de illusie van beweging en de soms bloedstollende theatereffecten maken de Historoscoop tot een inspirerende belevenis, tot een werkelijk ondergaan van de geschiedenis. Het is voor het eerst dat in een Nederlands museum deze techniek wordt toegepast.

In de Historoscoop staat de geschiedenis van het land van Maas en Rijn centraal. Een gemeenschappelijk verleden dat gekenmerkt wordt door grenzen. Landsgrenzen natuurlijk, maar ook symbolische grenzen. Grenzen door machthebbers op de landkaart gezet. Grenzen die we zelf als mens trekken. Grenzen die vervagen en verdwijnen om ergens anders opnieuw te worden bepaald. Het is voor het eerst dat zo prominent grensoverschrijdende geschiedenis een plaats krijgt in een museum. De Historoscoop is beschikbaar in een Nederlandse, Engelse en Duitse versie én een dialectversie.

De Historoscoop is geschiedenis op een andere manier, 150.000 jaar in 25 minuten. Verteld door Huub Stapel.

Het is onderdeel van het project Flashback – Tijdreizen tussen Maas en Rijn, een INTERREG-project over de geschiedenis van de euregio.

Bekijk de Historoscoop

Pak met de muispijl het plaatje vast en sleep in alle richtingen om de historoscoop te bekijken.
Klik in de menubalk op het plaatje om de historoscoop op het volledige scherm te bekijken.