Bij het Limburgs Museum is altijd iets te doen!

Het Limburgs Museum is een dynamisch, cultuurhistorisch museum, dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt, met families als belangrijkste doelgroep. De collectie van het Limburgs Museum verbeeldt de verhalen en nodigt uit tot interactie. Het museum toont spraakmakende wisseltentoonstellingen over aansprekende en interessante onderwerpen met bekende merken en namen én organiseert aantrekkelijke evenementen die toegankelijk zijn voor het grote publiek en constant voor vernieuwing en sensatie zorgen.

Het Limburgs Museum is een museum dat een uitje is voor het hele gezin, bij goed én bij slecht weer, zinvol ingevuld, voor iedereen, met veel interactie en er is of gebeurt altijd weer iets. Bezoekers komen voor (spraakmakende) en vernieuwende (wissel-) tentoonstellingen én voor afwisselende evenementen. Het gebouw van het Limburgs Museum heeft ook een verhaal en creëert door zijn historie, de plek en bijzondere architectuur een toegevoegde waarde.

Bijzondere locatie

Het museum staat op een plek waar eeuwenlang de stadsmuren en vestingwerken van de stad Venlo lagen. Nadat deze in 1870 gesloopt waren werd het terrein gebruikt als rangeeremplacement voor particuliere spoorwegmaatschappijen, die via Venlo een belangrijke internationale verbinding onderhielden. Aan de zijde van het station is tevens het oudst in Nederland bewaard gebleven tankstation terug te vinden. Dit Esso tankstation werd gebouwd in 1933 en heeft sinds de jaren zeventig aan verscheidene instanties en bedrijven onderdak geboden. De geschiedenis van het terrein is voor architect Jeanne Dekkers een belangrijke bron van inspiratie geweest bij de totstandkoming van haar ontwerp voor het museum.

• Visie: de wereld om ons heen verandert in een steeds rapper tempo. Grenzen vervagen, communicatie digitaliseert en waardes en normen veranderen. Er ontstaat steeds meer behoefte aan zinvolle en betaalbare vrijetijdsbesteding. Het museale landschap van Nederland zal daar meer op moeten worden afgestemd.
  • Missie: het Limburgs Museum geeft op een herkenbare en verrassende wijze betekenis en beleving aan de geschiedenis en cultuur van Limburg.
  • Kernwaarden: herkenning, betekenis geven en beleving. Daarnaast kennen we belangrijke randvoorwaarden: bevlogen, passie, betrokken, toegewijd, authentiek, verrassend, gastvrij, warm, hoge kwaliteit, gastgericht (met een zachte G).
  • Doelstellingen:
    1. Groeien van 40.000-45.000 bezoekers (in afgelopen jaren) naar een plek in de top 55 van de Nederlandse Museumvereniging van meest bezochte musea in uiterlijk 2016. (75.000 bezoekers/jaar).
    2. Eigen inkomsten laten stijgen van 17% in 2011 naar 20-25% in 2016.
Directie en Raad van Toezicht

De directie van het Limburgs Museum bestaat uit algemeen directeur (bestuurder) Jos Schatorjé en zakelijk directeur Linda Janssen.

De Raad van Toezicht bestaat uit:

• ir. K. van Rooij | voorzitter
  • ir. A. Bruekers | lid
  • drs. M. Dijkman | lid
  • drs. J. Kievits | lid
  • mr. E. van Vegchel | lid
  • mr. E. te Veldhuis | lid
Wetenschappelijke adviesraad

Het Limburgs Museum heeft een Wetenschappelijke Adviesraad, die het museum op het gebied van wetenschappelijke onderzoek adviseert. De Wetenschappelijke Adviesraad bestaat uit de volgende leden:

• dr. J. Wachelder, Universiteit van Maastricht | voorzitter
  • dr. R. Corbey, Faculty of Archaeology, Leiden University School of Humanities, Tilburg University | lid
  • dr. P. Nissen, Radboud Universiteit Nijmegen | lid