Goltziuspenning 2016 voor Passiespelen Tegelen

24 maart 2016

Gisteravond, 23 maart 2016, is de Goltziuspenning 2016 uitgereikt aan de Stichting Passiespelen uit Tegelen.

De Goltziuspenning wordt iedere twee jaar uitgereikt aan personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het behoud van cultureel erfgoed, de verspreiding van kennis over cultureel erfgoed of de bevordering van de samenwerking tussen musea, archieven en archeologische en volkskundige instellingen.

De bronzen penning werd ontworpen door de Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma (1937-2014). De prijs is genoemd naar de Venlose humanist Hubert Goltzius, die leefde van 1525 tot 1583. In het Europa van de zestiende eeuw genoot hij bekendheid geschiedkundige en kenner van Romeinse munten en penningen.

Wie Passiespelen zegt, zegt Tegelen

Het lijdensverhaal van Christus werd voor het eerst opgevoerd in 1931 in openluchttheater De Doolhof. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw beleefden de spelen een hoogtepunt. De regie werd destijds verzorgd door André Thijssen. Van zijn hand is een aantal films bewaard gebleven, van onder meer de Passiespelen van 1946 met een jeugdige André van den Heuvel.

Door de secularisatie na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) nam de aantrekkingskracht van het religieuze massaspel zienderogen af. De katholieke inhoud domineerde over het kunstzinnig spel. Er was een nieuw evenwicht nodig dat paste in het veranderende tijdsbeeld. Het bestuur bracht vernieuwingen aan, waardoor het verhaal herkenbaarder en actueler werd.

De keuze om professionals als Ben Verbong en Wiel Kusters erbij te betrekken, bracht een ommekeer. Hiermee werd de basis gelegd voor een ware renaissance van de Passiespelen. Het kunstzinnig gehalte kreeg de overhand en het publiek waardeerde het lijdensverhaal in zijn vernieuwde vorm. Nog steeds zijn de Passiespelen van grote betekenis. Honderden vrijwilligers zetten er elke vijf jaren hun schouders onder. Acteurs, musici, theatertechnici en andere betrokkenen zorgen ervoor dat elke editie van de Passiespelen meer dan waard is om beleefd te worden.

Dit geldt zeker ook voor de laatste editie uit 2015. Dichter Patrick Lateur, regisseur Cees Rullens en componist Nard Reijnders goten het aloude lijdensverhaal in een actuele en unieke vorm van muziektheater.

Publiekslieveling Abbie Chalcoum, een Venlonaar in de Tegelse Passiespelen met Marokkaanse roots, leverde met zijn rol als Christus een bijdrage aan een dialoog over wereldreligies. Stichting Passiespelen Tegelen werd op 5 januari 2014 opgenomen in de Lijst van Nationaal Immaterieel Erfgoed van Nederland.  Nu is een ereteken bijgekomen op de palmares, de Goltziuspenning 2016.